Så här vill jag sammanfatta mitt liv hittills!

Tog mina första andetag på BB i Ronneby i januari 1950. Fem år senare flyttade min familj - mor och far samt lillasyster Lena - till Tyringe utanför Hässleholm, där mina föräldrar drev en affärsrörelse. Gick grundskolan i Tyringe, tog studenten vid Linnéskolan i Hässleholm 1969 och officersexamen vid krigsskolan Karlberg i Stockholm 1975.
Har arbetat med ledarskap under hela mitt yrkesverksamma liv, utbildade under flera år blivande officerare, både män och kvinnor. Arbetade då i Sollefteå, Skövde och Stockholm och lade åtta år av mitt liv som veckopendlare.

Van föreningsmänniska, bl a 35 år i Göingebygdens Biologiska Förenings (GBF) styrelse. Har arbetat mycket med inventeringar av fåglar inom föreningens verksamhetsområde. Har nu blivit hedersmedlem i den förening. Är mycket tacksam för att jag har och har haft möjligheten att arbeta i en idéburen förening som GBF!
Fotograf (eller kanske mer dokumentatör), van resenär och en ofta anlitad föreläsare. Den 20 november 2013 höll jag min ettusende föreläsning!

Slutade som officer med majors grad 1986. Har därefter, under nästa trettio år, arbetat som folkbildare inom ramen för Studiefrämjandet - och där varit ansvarig för den regionala verksamheten i Skåne och Blekinge. Ett synnerligen roligt arbete med en hel del spännande utmaningar! Anser att folkbildningen fortfarande har ett viktigt uppdrag i vårt moderna samhälle.

Har besökt samtliga kontinenter (inkl Antarktis), utom Australien men det blir det - hoppas jag - inom kort. Alltså ett intresse för resor som jag delar med min fru Jola. Naturen, människan och kulturen som en helhet har varit vårt rättesnöre under dessa resor.


Hanterar väl MS Office, Adobe InDesign och Photoshop samt Lightroom. Van att hantera sociala medier, såsom Facebook, Instagram och Twitter.
Har under många år varit ansvarig för Skånsk Naturfotofestival (2007 - 2014).

Mycket intresserad av frågor kring natur och miljö. Har bl a hjälpt Sölvesborgs och Hässleholms kommuner med miljöutbildningar. Från den sistnämnda kommunen fick jag deras miljöpris 1995.
År 2021 tilldelades jag ett stipendium av Rotary Snapphanen för mitt arbete inom Göingebygdens Biologiska Förening och för att jag givit ut boken "Smultronställen i Hässleholms kommun".

Har erfarenhet som reseledare hos bl a Äventyrsresor. Har ägnat 50 år åt att fotografera natur och kultur, på senare år på semiproffs-nivå.

Både hustrun Jola och jag själv är numera daglediga pensionärer och våra tre ungar Victor, Hanna och Linnea har nu anställningar i Agunnaryd, Hässleholm respektive Malmö. Katten Gustavsson delar vår daglediga tid! Till stor glädje för oss! I februari 2019 kom siameskatten Siam till oss - en härlig liten krabat! I maj 2022 flyttade ytterligare en siameskatt in i vårt hus; Baloo från Ukraina. Vi har även fått våra första barnbarn; Melwin (2016) och Elliot (2017), som är barn till vår son Victor och Emma. Och tre dagar in på 2019 fick Linnéa en son: Geryon. På Midsommardagen 2020 fick Hanna & Mentor sonen Enix och i maj 2022 kom deras andra son, Elior.  I januari 2021 kom  Victors och Emmies dotter Melissa och i augusti 2022 deras son, Aiden. Härliga upplevelser!

Tycker om vin, har dock större intresse än kunskap! Värdesätter hustruns goda matlagningskonst och kan ibland själv "göra mig till" i köket!

Är nu en glad pensionär och synnerligen nöjd med att kunna blicka tillbaka på ett roligt och ibland spännande yrkesverksamt liv. Att nu njuta sitt otium i lugn och ro känns därför väldigt bra!

//Thomas

Våra barnbarn Melwin, född den 15 mars 2016...
..och Elliott, född den 31 december 2017
Hannas & Mentors son Enix, född 20 juni 2020
Linneas son, Geryon, född den 3 januari 2019
Melwin, Elliot och farmor Jola
Enix lillebror Elior, född den 22 maj 2022
Sushi lämnade oss 2023
Gustav
Siam
Fr v Thomas Johnsson, Knut Holmer, Nils Lilja och Ole Tryggeson.