AKTUELLA BILDER FRÅN JULI - DECEMBER 2018

Här finner du enstaka bilder från juli - december år 2018. Klickar du på dem förstoras de!

Juli månad blev vädermässigt en extem månad! Inte sedan vi började att mäta temperaturer för  260 år sedan, har vi haft en lika varm julimånad som denna. Maxtemperaturen - 33 grader C - uppnåddes i slutet av månaden och den totala nederbörden hos oss stannade vid ringa 21 mm! Växtligheten var mycket påverkad av torkan; björkarna gulnade och gräsmattorna blev sönderbrända.
Den höga värmen gjorde oss synnerligen passiva och vi förstod med ens varför folken i varmare länder tar siesta mitt på dagen!

Torkan och värmen höll i sig under månadens första hälft men sedan kom - gu´ske lov (!) - den normala "svenska sommaren" tillbaka med regn och lite kyligare väder. De sönderbrända gräsmattorna började återhämta sig och folk hade nog lite till mans börjat fundera på konsekven-serna av kommande klimatförändringar!

Månaden började med varmt och behagligt väder, som höll i sig till efter mitten av månaden. Dock med avbrott för några regniga dagar (som tur är efter denna torra sommar!). Mot slutet av månaden blev det mer höstlikt med blåst och kyligare väder! Men som vanligt är september en härlig del av året!

Månaden kom att välsignas av en aldrig tidigare upplevd brittsommar från den 10 oktober och en dryg vecka framåt med morgondimma, solsken uppåt dagen och temperaturer som pendlade kring 20 grader och drygt det! Det ena värmerekordet efter det andra slogs under denna period, och stämde naturligtvis till eftertanke; är det klimatförändringarna som nu får ett rejält genomslag, eller...

November månad blev, liksom de senaste månader, mycket varmare än normalt och med betydligt mindre regn än normalt. Vattenståndet i våra vattendrag (inkl Finjasjön) är därför fortfarande lågt.

December månad blev väl ganska normal, sett till vädret. Några kalla nätter gav Finjasjön ett tunnt och mycket tillfälligt istäcke och lite pudersnö gladde under en solig julafton. Sedan blev det åter mildare.

Julafton 2018 - ett tunnt lager nysnö och mängder med fåglar vid matningen.