aktuella bilder från januari - juni 2021

Här finner du enstaka bilder från första halvåret 2021.
Klickar du på bilderna förstoras de!

* Januari 2021
Månaden inleddes med milt vinterväder - och därefter en period med kallt (-15 gr C) och snörikt (22 cm) väder. Månaden avslutades efter en mildare period återigen med rejält kyligt väder. Det är dock härligt med en riktig vinter för en gångs skull! Även naturen mår bra av vintervädret!

Koltrast i ett knoppande buskage med nysnö 2021-01-19

* Februari
Månaden inleddes med kalla dagar och nätter (-16 gr C) samt rejäla snöoväder (ca 25 cm snö), styrda av ett kraftigt högtryck över bl a Skandinavien. I mitten av månaden tog dock lågtrycken över och regn och milda vindar från sydväst dominerade vädret. Den meteorolgiska våren inföll i slutet av månaden. Den 25 februari uppmättes 17 grader C vid Kalmar flygplats - den högst uppmätta temperaturen i februari i Sverige någonsin!!

En mynningsvak vid Hovdalaåns utlopp i Finjasjön

* Mars

Äspehöjden vid Hovdala

* April
Månaden har varit ovanligt kall, både i Sverige och i Europa. Dock inte i världen i stort! Ända fram till månadsskiftet april-maj har det varit nattfrost i Göinge.

* Maj
Månaden blev relativt kylig med ostadigt väder under många dagar. Flera tropikflyttande tättingar var sena i år till följd av det kyliga vädret. Såg t ex den första tornseglaren över vårt hus så sent som den 22 maj!

* Juni
I början av månaden kom så äntligen sommarvärmen, efterlängtad av oss alla! I sista halvan av månaden drabbades vi dock av en svår värmebölja - den 19 juni uppmättes 34,1 grader i skuggan hos oss på Solbrinken. Så varmt har det aldrig varit hos oss!!